Imágenes de páginas
PDF
EPUB

LESSON XXII.

1. There were 7 cents in a box, and William took out 3. How many cents were left in the box ?

2. A merchant bought 12 lamps, and sold 4 of them.

How many had he left? 3. John has 10 marbles, and Henry has 3. How many more has John than Henry?

4. A woman who had 9 yards of calico, used 4 yards. How many yards had she left?

5. 8—2=? 9-2=? 10—3=?
6. 6—3=? 13—4=? 11—4=?

7. A man bought 9 barrels of flour, and sold all but 3 of them. How many barrels did he sell? 9-3=?

8. A man bought a boat for 11 dollars, and sold it for 4 dollars. How much did he lose ?

9. 3 from 12 leave how many ? 12—3=? 10. William had 10 cents. He spent 1 cent for a pencil and 3 cents for paper. How many cents had he left?

11. Carrie had 12 apples, but she gave 2 to her sister and 1 to her brother. How many apples had she left?

12. How many are 6 less 2? 9 less 1 are how many ?

13. There were 11 passengers in a stage-coach, 5 of whom got out. How many remained ?

14. 8—3=? 7—1=? 12—4=?
15. How many are 8 Jess 2? 8—2=?

SLATE EXERCISES.
Copy, subtract, and add the following:

4 8 7 9 8 6 5
2 4 2

3 2 1 3

7 2

LESSON XXIII.

1. A woman had 5 quarts of berries, and sold 5 quarts. How many had she left? 5-5=?

2. If 6 gallons of water run into a cistern in one hour, and 5 run out in the same time, how many gallons remain ? 6-5=?

3. 5 books from 7 books leave how many books?

4. A merchant bought 8 penknives, and sold 5 of them. How many had he left?

5. Henry had 9 fish-hooks, and gave 5 of them to Martin. How many had he left?

6. How many are 10 less 5? 11 less 5 ?

7. 5 pencils from 12 pencils leave how many pencils ?

8. 5 from 13 leave how many ? 5 from 14?

9. In a class there are 7 girls and 6 boys. How many more girls are there than boys?

10. From a bunch of 8 keys, 6 keys were lost. How many keys were not lost?

11. A boy having 9 pennies, lost 6. How many had he left? 9-6=?

12. 6 from 10 leave how many? 6 from 11 = ? 13. How many are 12 less 6 ? 13 minus 6 are how

many?

14. A farmer who had 14 bushels of potatoes, sold 6 bushels. How many bushels had he left?

15. How many are 15 boys less 6 boys ? 15—6 =?

16. Form the subtraction tables of fives and sixes.

TABLES.

5-530 10-5=5 6—551 11–5=6 7-5=2 12-5=7 85=3 13-5=8 9-5=4 14—5=-9

6—6=0 11—6=5 7 -6=1 12—6=6 8—6=213—6=7 9—6=3 14-6=8 10—6=4 15-6=9

LESSON XXIV.

1. A man who earned 7 dollars a week, saved only 2 dollars. How much did he spend? 7—2 = ?

2. A woman bought 9 yards of calico, and used 5 yards of it. How many yards had she left?

3. Henry had 11 rabbits, and James had 8. How many had Henry more than James ?

4. Rush is 14 miles from Geneseo, and Avon is 9 miles from Geneseo, on the same road. How much farther from Geneseo is Rush than Avon ?

How many

5. James had 8 marbles, but lost 2 of them. How many marbles had he left? 8-2=?

6. A boy caught 9 pigeons, and gave 4 of them to a poor woman. had he left ? 94=?

7. If 6 gallons of water run into a cistern in one minute, and 5 gallons run out, how much is the cistern filled ?

8. Ned had 6 chickens, but the cat killed 3 of them. How many were left?

9. 7—1=? 96=? 8—5=? 10. 13-5=? 15-4=? 13-2=? 11. How many sheep are 9 sheep less 3 sheep?

12. A carriage-maker had 15 carriages, and sold 9 of them. How many had he left ?

13. A clothier sold 8 coats, 6 of which were for boys and the rest for men. How many of the coats were for men ?

14. Martha is 12 years old, and Mary is 4. How many years older than Mary is Martha.

15. 6+8—1=? 4+5—3=? 3+7—2=? 16. 7+1-3=? 5+3-6=? 7+4-1=? 17. How many are 7 and 3 less 2?

18. In a basket containing 12 oranges, 4 were decayed. How many were sound?

19. Amasa picked 16 quarts of berries, and sold 6 quarts of them. How many quarts had he unsold?

[graphic]

SLATE EXERCISES.
Copy, subtract, and add the following:

9 7 8 9 7 8 4
4 2 5 6 6 3 1

7
2

LESSON XXV.

1. Richard saw 8 ducks in a pond, 7 of which swam away. How many remained ?

2. In a class of 9 children 7 are boys. How many are girls? 9—7=?

3. A cooper made 10 firkins, and sold 7 of them. How many had he left? 10—7=?

4. William is 11 years old, and Thomas is 7. How much older is William than Thomas ?

5. A house has 12 windows, 7 of which are in the first story, and the rest in the second story. How many are there in the second story?

6. How many are 13 less 7? 14 less 7?

7. A farmer who had 15 turkeys, sold 7 of them. How many had he left? 15—7=?

8. There were 16 bottles on a shelf, 7 of which were filled with pickles, and the remainder with fruit. How many were filled with fruit ?

9. There were 9 passenger-cars on a railroad track, 8 of which were filled with passengers. How many were empty?

« AnteriorContinuar »