12. If one shelf will hold 10 books, how many books will 4 such shelves hold? 4 X 10=? 13. In one dollar there are 10 dimes. How many dimes are there in 5 dollars ? 5 X 10=? 14. Henry received 10 credit marks per day for 6 days. How many did he receive? 6 X 10=? 15. If 10 marbles can be bought for 1 cent, how many can be bought for 7 cents ? 7 X 10=? 16. If there are 10 weeks in one term of school, how many weeks are there in 8 terms? 8 X 10=? 17. A farmer sold 9 hogs at 10 dollars apiece. How many dollars did he get for them? 9 X 10=? 18. If sewing needles cost 10 cents a paper, what will 10 papers cost ? 10 X 10=? 19. Form the multiplication tables of nines and tens. TABLES. 1x9= 9 6X9=54 2X9=18 7X9=63 3X9=27 8X9=72 4X9=36 9X9=81 5x9=45 10X9=90 1x10=10 6X10= 60 2x10=20 7X10= 70 3X10330 8X10= 80 4X10=40 9X10= 90 5X10=50 10x10=100 SLATE EXERCISES. 5 3 6 5 4 5 4 5 ܗ ܗ | 7 10 LESSON XLI. 1. If there are 8 goslings in the water and 6 on the land, how many goslings are there altogether? 2.. How many more goslings are there in the water than there are on the land ? 3. Henry has 7 sheep, and his father has 9 times as many. How many sheep has his father? 4. How many sheep have Henry and his father? How many are 63 and 7? 5. An Indian sold 8 baskets at 10 cents apiece. How much did he receive for them? 8 X 10=? 6. A boy having 6 rabbits, bought 8 more, and then sold 9. How many had he left? 7. Count to 48 by 6's. Count to 63 by 7's. 9. From a crock of butter weighing 25 pounds 7 pounds were taken at one time, 3 at another, and 6 at another. How many pounds remained ? 10. A laundress bought at one time 3 flat-irons, each weighing 6 pounds; at another time 2 flatirons, each weighing 8 pounds. What was the entire weight of the irons ? 11. At 8 dollars a term each, how much will a music-teacher receive for 6 pupils ? 6X8=? 12. There are 7 days in one week. days are there in 9 weeks? 7 x 9=? 9 X 7=? How many 13. If a horse trot 9 miles in one hour, how far will he travel in 10 hours ? 10 X 9=? 9 X 10=? 14. If one passenger-car has 8 wheels, how many such wheels will 5 cars have? 5 X 8=? 8 X 5=? SLATE EXERCISES. 7 8 9 6 8 9 7 LESSON XLII. 1. A cutler sold 6 sets of knives one day, 5 sets the next day, and 8 sets the next. How many sets did he sell? 2. What is addition? What is the sign of addition? 3. A painter having 13 pounds of paint, used 6 pounds one day and 3 the next. How many pounds had he left? 13—(6+3)=? 13 — 6 —3=? 4. What is subtraction? What is the sign of subtraction ? 5. A farmer sold 3 sheep at 4 dollars apiece, and 6 calves at 5 dollars a head. What did he receive for the whole ? (3 X 4) +(6 X 5)=? 6. What is multiplication? What is the sign of multiplication ? How many 7. 8+5+6=? 24—3—6=? 8 X 2=? 8. In one yard there are 3 feet. How many feet are there in 4 yards? How many feet are there in 5 yards? 9. If a squirrel eats 8 nuts in one day, how many nuts will he eat in 9 days ? 9X8=? 8X9=? 10. What will be the cost of 6 pears at 6 cents each ? 6 X 6=? 11. In one peck there are 8 quarts. quarts are there in 5 pecks? 5X8=? 12. How many are 9 times 5? How many are 7 times 6? 13. There are 4 classes in a school, each class containing 10 pupils. How many pupils are there in the school? 4 X 10=? 14. In an orchard there are 7 rows of trees, and 9 trees in each row. How many trees are there in the orchard ? 7 X9=? 9 X 7=? 15. A man having 16 cords of wood, used all but 5 cords. How many cords did he use ? 16 — 5=? 16. Helen gave 7 yards of cloth to a poor woman, and had 9 yards left. How many yards had she at first? 17. 17 +3—8=? 21—6=? 21—(6+5)=? SLATE EXERCISES. Copy, add, subtract, and multiply the following: 5 8 9 8 6 9' 8 3 7 4 2 3 2 4 4 3 I coor REVIEW EXERCISES. Find the value of the following: 7 X 9 3 X4 3 X 8 8 X 6 6 X 5 8 X 5 5 X4 7 X 3 5 X 8 6 X 7 6 X 8 4 X 9 4X7 3 X9 2 X 9 3 x 5 6 x 6 4 X 8 8 X 8 8 X 7 4 X 3 5 X 5 7 X4 6 X 2 6 X 6 3 X9 7 X 5 8 X 9 5 X 4 6 X 8 8 x 2 7 X 7 8 X 4 3 X 5 6 x 6 5 X 8 6 X 9 3 X 3 5 X 9 4 X 4 3 x 6 6 X 2 6 X 9 8 X 4 7 X 4 5 X 9 5 X 6 6 X 7 4 X 9 8 X 9 Find the value of the following: (7+2) X9 8 X (9-3) (3+4) X 6 5 X (8+1) (5+3) X8 4 X (7—4) (9+1) X7 9 X (9-3) (8-3) X 6 6 X (8+2) (8+2) X7 5 X (9 — 6) (4+3) X 5 4 X (9—2) (5+5)X 5 .8 X (5+2) (4+3) X8 9 X (3+7) (9 — 2) X3 7 X (3+2) (8-4) X9 4X (9-4) (9—5) X 8 6 X (8— 3) 4 X (6+2) 5 X (7+3) 3 X (8-2) 7X (9+1) 6 X (6 — 4) 8 X (7+2) 4 X (8+1) 5X (96) 6 X (9 — 2) 7x (8+2) 9 X (7+2) 4 X (5+4) |